Blues Från Början

En kurs där du på ett enkelt, tidseffektivt och roligt sätt lär dig det spännande Bluessoundet, både komp och solo. Med praktiska och välbeprövade metoder, för en heltäckande grund att stå på.

EN KURS PÅ SVENSKA

1000+ NÖJDA DELTAGARE

STRUKTURERAT & BEPRÖVAT

Blues Från Början Grundkurs

Lär dig praktiskt dom mest grundläggande byggstenarna i Bluesgitarr, både solo och komp.

Några ord om den här kursen

 
ANMÄL DIG

Kanske har du aldrig spelat blues förut? Du kanske har velat börja men det har inte blivit av, av olika skäl. Eller också så kanske du har provat lite grann men inte riktigt fått det resultat som du hade hoppats.

I den här kursen lär du dig att lira bluesgitarr, både solon och komp, på ett snabbt effektivt och roligt sätt. Vilket innebär att resultaten visar sig ganska omgående och kontinuerligt längs vägen.

Den är speciellt utformad för dig som vill kunna se snabba resultat på kort tid, utan att tvingas investera timmar av långrandiga övningar innan du känner att du utvecklas. Så oavsett om du vill sitta och ha kul med gitarren på egen hand, lira med nån kompis eller till och med starta ett band, så får du en solid grund att stå på som kommer att föra dig vidare i din utveckling!

Kursen är uppdelad i tre delar.

 

Del ett:

Det är en praktisk kurs, där vi redan från start lär in dom mest grundläggande byggstenarna i bluesgitarrspel. Och det gör vi med min beprövade metodik, som är utformad för att allting ska fastna ordentligt i minnet och i fingrarna på en gång.

Så vi använder därför omedelbart varje moment eller pusselbit som vi just lärt oss, innan vi går vidare till nästa uppgift. Och då spelar vi till dom Backing Tracks (bakgrundsmusik-stycken) som följer med kursen. På så sätt får du erfarenheten av att spela ihop med en musik bakgrund så att du kan känna dig allt mer bekväm och hemma i bluesens värld.

 

Del två:

Här så kommer du att kunna lira mer varierande komp och solofigurer. Du kommer också behärska ett antal licks som är typiska för bluesen, men även går att använda till andra musikstilar.

Som en extra bonus kommer du att förbättra och bygga på din teknik i dom pedagogiska övningar som finns i varje lektion. Det kommer att börja låta mer musik, helt enkelt.

Här är lite mer detaljer om innehållet i del två:

 • Vi skapar färg och variation i vårt kompspel genom att lägga till toner i våra ackord.
 • Vi expanderar vårt solospel genom att spela den kompletta skalan i Box 1.
 • Vi lägger till våra två extra "Color Tones" för mer färg och flyt.
 • Vi lär oss att använda våra nya ackord i olika kompstilar. Shuffle-takt, picking med varianter. Nu blir det utmanande för plekrumhanden! :)
 • Vi lär oss att använda sekvenser, som är viktiga för att bygga sitt eget språk.
 • Vi fortsätter att böja på strängarna och lägger till nya s.k. "Bends" för att skapa mer uttryck och variation i vårt solospel.
 • Vi lär oss "plockmönster" till våra nya ackord, vilket ger färg till vårt kompspel och förbättrar vår teknik.
 • Vi lär oss en ny sekvens som är väldigt användbar när vi bygger vårt språk på gitarren.
 • Vi lär oss att dela upp bassträn och ackordstoner och får på det sättet ett "Backbeat Rythm Pattern" med ett speciellt sväng.
 • Sen gör vi raka motsatsen till "Pull Off's" och istället "hamrar" fram tonerna, vilket är ett väldigt användbar teknik i Bluessolon.
 • Och vi kollar in lite nya Licks!

 

Del tre:

Nu lägger vi till den sista stora pusselbiten för en solid, heltäckande grund att stå på för det spännande Bluessoundet!

Den här delen låter dig behärska ännu fler av dom grundläggande tekniker och licks som behövs för att bygga ett genuint, autentiskt och övertygande Bluesspråk på gitarren, både vad gäller komp och solospel.

Du kommer att bygga på din teknik för att kunna lira ännu mer varierande komp och solofigurer. 

Vi behöver inga teoretiska kunskaper utan går rakt på att lira istället. 

Och som vanligt blandar vi upp övningar med en mängd licks, så att vi börjar använda våra nya kunskaper till musik på direkten.

Kursmaterialet är uppbyggt för att du ska kunna behärska den sista av dom stora, grundläggande teknikerna för att kunna ta dig an vilken sorts Bluesspel som helst. Nämligen förmågan att kunna dämpa strängarna med vänsterhanden.

Så det handlar mycket om rytmik, vilket är den komponent som kan få vilka enkla figurer som helst att svänga och låta riktigt bra! När du behärskar den konsten, då har du skaffat dig det sista verktyget i verktygslådan och skillnaden blir som natt och dag när du får grepp om den här tekniken.

Det är här ”svänget” sitter!!!

Lite om innehållet:

 • Vi lär oss att dämpa strängarna med vänsterhanden i vårt kompspel och använder dämpningtstekniken när vi övar på att kompa med våra powerchords.
 • Vi lär oss att använda vänsterhandsdämpningar på vår Bluesskala i vårt solospel.
 • Vi lär oss att behärska att växla mellan öppna och dämpade ackord genom att öva på specifika kompfigurer.
 • Vi lär oss att växla mellan öppna och dämpade toner i vårt solospel med hjälp av strukturerade övningar.
 • Vi övar in licks som är baserade på våra nya kunskaper om just dämpning av strängarna. 
 • Vi lär oss att lira shufflekomp med omväxlande dämpade ackord och ackord som klingar ut.
 • Vi bygger på våra kunskaper på kompsidan genom att kunna dämpa även med ringfingret och slutligen lillfingret för att uppnå så mycket variation som möjligt.
 • Vi lär oss att få till ”svänget” i vårt solospel genom att träna på licks som är baserade på ”swing” alltså ”lång-kort-lång” mönster, vilket gör att det börjar låta shuffle även i vårt solospel. Det svänger! 
 • Vi lär oss att lägga till en basfigur till vårt dämpade shufflekomp, vilket öppnar helt nya möjligheter.
 • Vi lär oss ett antal licks som kombinerar alla dom tekniker vi hittills gått igenom i Grundkursen, Fortsättningskursen och nu slutligen i Nivå 3. Vi kombinerar alltså olika tekniker i ett och samma lick.
 

"Peter är en förstklassig pedagog om du vill lära dig spela rock och blues. Det märks att han är högt skolad. Han jobbar med tre M: Memorera, Motorisera, Musicera, som jag har haft mycket stor behållning av. Han strösslar friskt med videolektioner, tabs och backing tracks och är generös med tips. Jag skulle sammanfatta hans stil med: "Hellre långsamt och rätt, än fort och fel". Följer man hans råd så är det svårt att misslyckas. För min egen del har jag sällan fått så mycket valuta för pengarna."

Paul

"Efter många års försök till att lära mig spela med dåligt resultat så hittade jag äntligen något som funkar och det är dina kurser Peter. Ditt sätt att Iära ut på ett mycket pedagogiskt sätt har gjort underverk med mitt spel. Är så tacksam för att ha hittat till dina kurser och jag känner verkligen att jag lär mig något. Det har aldrig varit så kul att öva som nu. Gitarren hålls verkligen varm och jag kommer att gå alla dina kurser efter hand som jag avancerar. Tack för att du finns."

Lars Karlsson

"Efter att jag har gått Peters kurser på nätet kan jag konstatera att Peter är en suverän gitarrlärare. Peter har med sin djupa och breda kunskap i musikteori och gitarrteknik, utvecklat en unik gitarrpedagogik som bygger på resultat, nyfikenhet och glädje. Det har hjälpt mig att lyfta mitt gitarrspel flera steg."

Stockholm

"Peter är en otroligt duktig och pedagogisk lärare som har en utmärkt metod i att förbättra sitt gitarrspel. Bra och inspirerande! Övningar och snygga backing tracks att lira till. En kurs som jag verkligen kan rekommendera, även om man också har spelat en hel del tidigare."

Kenneth Nyström

"Jag trodde nog inte att jag skulle kunna lära mig spela gitarr och framför allt inte att det skulle vara så kul. Peters kurser visade sig vara helt rätt för mig. Det började med gratiskurserna och sedan har det rullat på med hans omfattande kurser. Peter är en fantastisk lärare. Hans kurser är mycket bra i sitt upplägg. Supporten gör att man kan få svar på frågor och funderingar runt kursmaterialet så gott som direkt och har på så sätt fått en fantastisk kontakt med sina elever. Ett stort tack till gitarrmajjen Peter!"

Lars Wikström

"Peter's kurser är perfekta. Hela upplägget med hur han lugnt och metodiskt går igenom varje kursdel är perfekt. Bra att man kan se övningarna ur flera vinklar. Supporten man får är hjärtlig och pushande. Peter's kurser har utvecklat mitt gitarrspel enormt."

Claes Olsson

Kursanmälan

ANMÄL DIG

Vanliga frågor

 

Hur fungerar det här? Hur får jag tillgång till kursen efter betalningen?

Så fort du har betalat så kommer du att kunna skapa ett konto här på liragitarr.se med din emailadress och ett lösenord. Med dina inloggningsuppgifter kommer du åt dom kurser du har köpt, när som helst, var du än befinner dig i världen. 

Om du redan har ett konto här så kan du använda samma emailadress som tidigare, så att alla kurser du köper hamnar under samma konto.

Du finner inloggningsknappen, på datorn, surfplattan eller mobilen, högst upp till höger på liragitarr.se

 

Vad är skillnaden mellan årsavgiften och medlemskapet?

Årsavgiften är riktad till dig som enbart vill gå den här kursen, och då väljer att betala för 12 månaders tillgång.

Medlemskapet är alternativet för dig som vill vara mer flexibel och hellre föredrar att betala en lägre, fast månadsavgift, som ger dig tillgång till kursen men även full tillgång till alla mina övriga gitarrkurser, samt alla kommande, nya kurser som jag skapar, så länge du håller ditt abonnemang aktivt.

 

Har medlemskapet en bindningstid?

Nej. Du kan avbryta ditt abonnemang till medlemskapet när som helst.

 

Varför har du ett medlemskap?

Jag är i kontakt med många av mina deltagare varje dag och får allt oftare höra att den ekonomiska situationen blivit betydligt mer ansträngd än tidigare. Priserna stiger på i stort sett allting och arbetstillfällena minskar, vilket naturligtvis drabbar oss alla och som även jag själv känner av. Medlemskapet är mitt sätt att kunna erbjuda ett mycket mer flexibelt alternativ för dom som vill kunna ta del av mitt kursmaterial utan att behöva betala för höga årsavgifter.

 

Måste jag ladda ner något från kursen?

Du kommer inte att behöva ladda ner några lektioner, eftersom dom ju finns tillgängliga här på webplattformen, men du kan ladda ner backing tracks och tabs, osv för respektive lektion.

Du kan titta på alla lektioner hur många gånger som helst och spola tillbaka på din mobil, surfplatta eller dator, genom att logga in på den enhet som passar bäst.

 

Hur får jag en återbetalning om jag vill det?

Skulle du, av vilken anledning som helst, inom 30 dagar efter att du anmält dig, känna att du inte vill fortsätta med kursen så skickar du bara ett mejl till mig, så betalar jag tillbaka hela kursavgiften samma dag. Om du anmält dig till medlemskapet upphör månadsbetalningarna om du säger upp ditt medlemskap. 

"Riktigt bra kurs som verkligen går igenom grundligt hur du kan utveckla din blues. Du kan ta det i din egna takt vilket passar mig som arbetar som lärare samt har boskap hemma då blir vissa perioder mer intensiva än andra. Så ett sånt här upplägg passar mig utmarkt."

Truls Arvidsson

"Peter är inte bara en duktig gitarrist utan också en utomordentligt skicklig pedagog. Kursen är genomarbetad med enkla instruktioner och tydlig progression. Jag har genom åren gjort flera försök att lära mig spela gitarr men alltid gett upp. Men med Peters kurs har mitt självförtroende vuxit enormt. Nu har jag återfått spelglädjen och lusten att lära mig mer. Jag kan varmt rekommendera Peter och hans kurser."

Andreas, Linköping

"Ångrar inte en sekund. Varje lektion innehåller en video som är lättföklarad och pedagogiskt upplagd för nybörjare. Jag har lärt mig jättemycket och kan varmt rekommendera Peter och hans kurser!"

Gert

"Plockade fram gitarren efter mer än ett 20 års uppehåll då jag såg Peter's kurs. Var lite orolig för att jag skulle vara överkvalificerad då jag trots allt hade spelat i många år innan uppehållet. Men den utvecklingen jag fick med kursen var över all förvantan. Kan absolut rekommendera den även för såväl nya som mer erfarna gitarrister."

Jörgen Christensson

"Dina kurser är magiskt lätta att fatta sig på och jag följer din utveckling med glädje! Fortsätt sprida ditt musikaliska ljus över oss andra som trasslat in oss i strängarna."

Uffe Bejerstrand, Nöjestorget

"Utan några förkunskaper anmälde jag mig till en av Peter's kurser och blev fast direkt. Peter's metod är enkel att ta till sig och ger resultat för den som övar varje dag. Jag har alltid varit fascinerad av gitarrer och nu kan jag äntligen få fram lite vettigt ljud ur dom. Jag är helnöjd med kurserna som rekommenderas varmt för den spelsugna."

Roar Brochs Mölndal

"Jag har deltagit i Peters gratiskurser i blues och jag måste säga att han är väldigt kunnig och dessutom bryr sig om alla elever — även icke betalande. I mitt fall har det varit en kick att på åldre dagar komma igång med något nytt. Har tidigare mest sysslat med visor och nylonsträngad gitarr. Något av en nytändning — tack Peter för ditt engagemang!"

Leif Svensson

"Hej! Jag vill säga att jag är mycket nöjd med kurserna. Dels för att de är så systematiska så att det blir lätt att öva och dels för att det är kul att spela med komp-filerna. Så spelglädjen har kommit tillbaka!"

Bengt Engqvist

"Peter kan sin elgitarr. Hans pedagogiska elgitarrkurser är mycket bra! Funkar både för nybörjare och för de mera inspelade. He is one of the good guys!

Fredrik Karlsson

Slutligen...

Ordet "öva" har ofta en negativ klang. Det låter mödosamt, långsamt, trist och kräver uthållighet och viljestyrka. Men så behöver det verkligen inte vara! Med rätt verktyg, tydlig struktur och personligt stöd blir det kul att öva. Men då behöver du känna dig säker på att du verkligen lägger din tid på rätt saker. Det som gör skillnad och hela tiden för dig framåt. Att det steg för steg låter mer som du vill att det ska låta. Då känns det lätt och roligt, och då kommer resultaten. Det är oundvikligt. Det är det här som jag vill bidra med i mina kurser och som gör mitt jobb meningsfullt och kul!

Peter Nicolaisen

Anmäl dig